неділю, 17 квітня 2022 р.

Свято-Вознесенська парафія с. Селичівки долучилася до Православної Церкви України




 Більшість православних парафій Баришівської громади перебувають в юрисдикції Московського патріархату. Хоча кожна така церковна община має установчі документи, де зафіксована назва Українська Православна Церква, але насправді це мімікрія. За такою патріотичною назвою часом ховаються українофобні шовіністичні осередки або москвославні секти. Священики московських парафій часто посилаються на грамоту патріарха Олексія ІІ від 1990 року, яка засвідчує про дарування автономії Київській митрополії і навіть називають цю грамоту Томосом  – документом про автокефалію. Але жодна з Помісних Православних Церков світу не визнає цієї автономії, а розглядають УПЦ МП, як частину РПЦ. Тобто дарована в 1990 році автономія чисто для внутрішнього користування. 

Для багатьох православних парафій Баришівської громади питання про зміну юрисдикції стало нагальним після повномасштабного вторгнення військ російської федерації в Україну. Патріарх Кирило Гундяєв офіційно підтримав війну проти єдиновірного українського народу, показавши свою гнилу сутність. 

Свято-Вознесенська парафія с. Селичівки запропонувала своєму настоятелю протоієрею Володимиру Філоненку покинути  московський патріархат і долучитися до Православної Церкви України і далі очолювати церковну громаду. Священик відмовився, бо за його словами він зрадить присязі, хоча, насправді, кожен священик присягає Соборній Церкві, а не окремому патріархату. Більшістю голосів громада вирішила змінити юрисдикцію і долучитися до Православної Церкви України.


17 квітня 2022 року на свято Входу Господнього в Єрусалим в Свято-Вознесенській церкві була звершена перша божественна літургія в новій юрисдикції. Літургію відправив священик Переяслав-Вишневської єпархії ПЦУ настоятель храму Різдва Богородиці с. Перемога протоієрей Олександр Ярмольчик.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар