четвер, 7 березня 2019 р.

Масляна


Масляна, масниця, сирний тиждень, сиропуст - такі різні назви має останній тиждень перед Великим постом. В богослужінні Православної Церкви в цей період вже з'являються великопісні молитви та піснеспіви. Вірні потроху підготовлюються до Великого посту, перший тиждень якого для багатьох проходить дуже аскетично. В народі ж на Масляну влаштовують народні гуляння і це відгомін старезних обрядів зустрічі весни, які шанували наші давні-прадавні предки. Завершується Масляна Прощеною неділею - особливим днем, коли всі вірні намагаються примиритися з ближніми, щоб піст, в який збираємося вступити, дійсно приніс
духовну користь.

   Біля Троїцького храму в селі Пасічна святкування Масляної почалося ще в м'ясопустну неділю. Настоятель храму протоієрей Іоанн Омельчук в черговий раз продемонстрував свої організаторські здібності. Кілька десятків дітей та їхні батьки повеселились на славу.  Через конкурси, квести, рухливі ігри не помітили, як швидко пролетів час. Настала пора обідати, теплий чай з млинцями і куліш, зварений в казані на вогні біля храму, нікого не залишив байдужим. Запах куліша - давньої козацької страви, розвіявся вулицями села і навіть досягнув  околиць Баришівки.  


    А от настоятеля церкви Різдва Богородиці села Перемога протоієрея Олександра Ярмольчика  на святкування Масляної в середу 6-го березня запросили до сільської школи. Свято почалося з молитви, потім отець Олександр звернувся до учнів і вчителів з вітальним словом. Звичайно, були веселі конкурси і благодійний ярмарок. Кошти, виручені з ярмарку, передали для реабілітації маленької односельчанки Діани. Яка ж Масляна без смачного частування? І на останок, усіх учасників свята пригостили духмяними пиріжками.





Немає коментарів:

Дописати коментар