вівторок, 19 січня 2016 р.

Святкування Хрещення Господнього




     Святки - наче світле вкраплення Божої благодаті в холодну похмуру пору. В цей період православні християни після сорокаденного посту святкують, від дитинства улюблені, такі свята, як Різдво Христове, день пам'яті святителя Василя Великого, Богоявлення. Церковні свята щільно вплетені в культуру і традиції нашого народу. Кутя на Святвечір, вертеп, колядки, щедрівки, новорічні віншування знайомі нам від ранньої юності. А яке тільки благоговіння викликало Різдвяне богослужіння в храмі. Дійсно, тоді відчувалося, що всі радо зустрічають Новонародженного Спасителя, прославляючи Його піснеспівами. І, звичайно, Богоявлення - свято, яке знаменує початок Євангельської проповіді Христа-Спасителя і освячення водних стихій.

Хрещення Господнє - останнє свято зимових святок і традиційно в цей день, після богослужіння і освячення води біля нового храму боголюбиві баришівчани  зібралися на озері, яке в народі прозвали «Земснаряд». Там настоятель Свято-Успенської церкви протоієрей Любомир Біляк разом з настоятелем церкви Різдва Богородиці с. Перемога  протоієреєм Олександром Ярмольчиком звершили чин великого освячення води. Традиція освячувати воду біля криниць, джерел, річок, озер чи ставків дуже давня, адже в цей день освячуються всі водні стихії. Цього дня Церква згадує євангельську подію, а саме Хрещення Іісуса Христа у водах річки Іордан. Напевно, всім відома важливість води в житті будь-якої людини, вона підтримує усе живе, є важливою складовою людського організму, тому й Церква не обійшла стороною водні стихії.



   Цього року вже вдесяте баришівчани згуртувалися біля водойми в день Хрещення Господнього. Сьогодні, 19 січня 2016 року,  на озері зібралося кількасот вірян, було також присутнє керівництво району та Баришівки. Після того, як звершили водосвяття, кілька десятків  сміливців омилися в освячених водах озера.






Немає коментарів:

Дописати коментар