четвер, 19 січня 2017 р.

Баришівка. Святкування Хрещення Господнього




Всякий чин повязаний з освяченням води у православних храмах або на водоймах (річках, озерах, джерелах) знаменує Йордан – місце хрещення Спасителя.
Син Божий, занурюючись у води святої ріки, освятив всю водну стихію Землі.
Голос Бога Отця з неба сповістив: «в Ньому моє благовоління…», а Дух Святий у вигляді голуба утвердив Іісуса Христа як Божого Сина. Свята Трійця явилася світу. Від того це свято називається Богоявленням.


Про дивну поведінку води, коли Іісус став у річці Йордан, передбачав автор псалмів, бо написано наступне: «Що з тобою, море, що ти кинулося тікати і з тобою, Йордане, що ти назад повернувся?». Побожний автор псалмів - цар Давид хотів висвітити несумісність акту хрещення для Божого Сина, який, мов грішник став у води Йордану і наблизився до святого Іоанна Хрестителя. Христос прийшов до Іоанна хреститися не для того, щоб омитися ритуальним омиванням, оскільки був безгрішним і чистим, а щоб Своїм зануренням в Йордан освятити води ріки і наділити їх божественною силою, зробити їх життєдайними і живоносними.



Традиційно, на день спомину про хрещення Господнє в Йорданових водах, відбулося велике освячення води на Баришівському озері. 19 січня чин "великої агіасми" звершили благочинний Баришівського округу, настоятель Свято-Успенської церкви  смт Баришівка, протоієрей Любомир Біляк і настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Перемога, протоієрей Олександр Ярмольчик.



У своєму слові до присутніх отець Любомир побажав усім богомольцям відчути не тільки матеріальний дотик святої води, яка символізує прощення від попередніх падінь та  провин, а є нагадуванням про життєдайну силу Божої благодаті, необхідної, щоб люди йшли шляхом правдивого покаяння. І не просто каялися і зупинялися в цьому, а натхненні й проваджені Божим Духом  - змінювали свій життєвий шлях.


До справи проведення свята долучився підприємець Василь Коваленко, який не один рік вирізає із криги хрест і ополонку, а оргкомітет на чолі з головою Баришівської селищної ради Олександром Вареніченком приготували для відвідувачів свята гарячі страви та чай.

Меланія Рекеда

Немає коментарів:

Дописати коментар