середу, 15 травня 2013 р.

Паломництво по святих місцях Чернігівщини

    14 травня 2013 року прочани з Лукашів та Баришівки відвідали Свято-Троїцький Густинський жіночий монастир. Історія обителі нараховує понад 400 років. За цей період монастир тричі закривався і тричі відроджувався. В народі цей монастир називали "Малою Лаврою", а в давнину, коли ця обитель була ще чоловічою. тут доживали віку пристарілі козаки війська запорізького. Також історія цього монастиря пов'язана з відомими іменами давніх шляхетних родів: Самойловичів, Горленків, Мазепи. Під Троїцьким собором знаходиться усипальниця роду Горленків. Зокрема там поховані батьки святителя Іосафа Білгородського (Горленка).

головний храм монастиря - Троїцький собор

усипальниця Горленків під Троїцьким собором  

загальне фото
    Наших паломників сестри монастиря прийняли дуже тепло. Після служби ми мали змогу поспілкуватися з матінкою Вірою - настоятелькою монастиря, потім монахиня Магдаліна провела нам екскурсію по обителі. Також нас пригостили монастирським обідом.


Успенський храм збудований на кошти Івана Мазепи

витончений стиль українського бароко
монастирські будівлі
    Настрій прочан був піднесений і по дорозі додому ми заїхали до однієї святині. В Бобровицькому районі, що на Чернігівщині за селом Свидовець знаходиться цілюще джерело свт. Миколая Чудотворця. Там посеред широкого лугу стоїть невеличкий храм, а біля нього облаштована криничка, власне звідси бере свій початок річка Супій. 
невеличкий храм біля криниці свт. Миколая

джерело свт. Миколая
    Прочани молилися, пили і омивалися цілющою водою з джерела. Подорож наша була нетривалою, але всі ми мали змогу хоч на якийсь час відірватися від буденної суєти і присвятити хоча б півдня молитві і подорожі по святих місцях.


Немає коментарів:

Дописати коментар